❉ SKÖTSELRÅD ❉

 GENERELLA TIPS & RÅD
  • Sov aldrig med smycken på
  • Bada aldrig med smycken på
  • Ta av dina smycken när du tränar
  • Se till att dina smycken inte kommer i kontakt med parfym eller kemikalier
  • Smycken med borstad yta bör hanteras varsamt. När smycket slits blir de matta ytorna blankare
  • Det bästa rengöringen sker med speciell smyckesrengöring 
  • Vid rengöring av smycken med stenar, pärlor eller annat liknande, bör du vara extra försiktig! 
SMYCKEN I SILVER

Smycken i silver kan svartna (oxidera) efter ett tag. När det händer, kan du enkelt putsa upp det med en putsduk avsedd till silver. Det kan avhjälpas med putsmedel för silver som finns att köpa i fackhandeln.

SMYCKEN I GULD

Guld, likadant med silver, är mjuk metall som slits vid användning. Se till att följa generella tips & råd för att smycket sa hålla sig fint länge. När det gäller rengöring av guldsmycken, kan den enkelt göras med varmt vatten med lite diskmedel i. Borsta försiktigt med mjuk tandborste. Sedan torka med mjuk trasa och polera med putsduk. 

SMYCKEN I ROSTFRITT STÅL

Rostfritt stål är ett tåligt material som håller sig fint länge. Skulle smycket ändå bli smutsigt så kan du rengöra det med lite såpa och vatten eller använda putsmedlet avsett speciellt för smycken i stål.

PLÄTERADE SMYCKEN - rhodinerade, guldplätarade, silverpläterade, roséguldpläterade

Man ska vara extra noggrann hur man rengör pläterade smycken. Man ska vara varsam och inte gnugga för mycket. För hård gnuggande kan slita på den pläterande ytan och förkortar livslängden på smycket.

Vi har många smycken som är pläterade med rhodium, dvs rhodinerade smycken. Rhodium är en vit ädelmetall som härdar ytan och gör smycket hållbarare, blankare och motverkar att smycket oxiderar. Däremot kan pläteringen med tiden slitas ner.

Enklast att rengöra pläterade smycken är försiktigt doppa dem några gånger i varmt vatten blandat med lite flytande tvål. Torka av med mjuk trasa och låt smycken lufttorka.